Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Train uw Gehoor & Compositie & Stemvoering


Train uw Gehoor

Een vierstemmig strijkorkest is ideaal om de afzonderlijke stemmen te leren volgen. Luister eerst naar de compositie. Concentreer u daarna op stem I en volg die tot aan het einde. Dan volgt u stem II et cetera. Vervolgens beluistert u de gehele compositie nogmaals en wisselt u ondertussen regelmatig van stem, vooral als een frase van belang is.

Compositie

Componisten leren muziek te schrijven door naar muziek te luisteren met de partituur op schoot. Dit wordt conservatoriumleerlingen zelfs aangeraden. De notatie is voor u makkelijk gemaakt. Zie png of pdf.

Psalm for Nature I - Growing Shadows:
m4a mp3 en png of pdf

Psalms for Nature is geschreven met een moderne stemvoering en een geavanceerde harmonie. De instrumenten die u hoort zijn violen, altviolen I, altviolen II en cello's.

Als u lesgeeft, mag u deze bestanden gebruiken voor vis-a-vis onderwijs. U mag ze niet online zetten.

Psalm for Nature II - Beautiful Landscape 1:
m4a mp3 en png of pdf

Psalm for Nature III - Almost Spring:
m4a mp3 en png of pdf

De stemvoering is gebaseerd op het vokaal contrapunt uit de Renaissance (Fux), aangepast door J.S. Bach en verder aangepast door mijn leermeester. Ter vergelijking volgt hieronder een vierstemmig koraal van Bach in eenzelfde orkestratie als die van Psalms of Nature.

Johannes-Passion - O grosse Lieb:
m4a mp3 en png of pdf

Ofschoon de stemvoering niet wezenlijk anders is, is duidelijk dat het klankbeeld sedert de 18de eeuw danig is gewijzigd. Psalm for Nature VIII is net als het koraal gedacht als een vierstemmig gezang, maar de invloed van de Laat-Romantiek is hier goed merkbaar.

Psalm for Nature VIII - Air:
m4a mp3 en png of pdf

Stemvoering

De stemvoering zoals die door J.S. Bach in zijn koralen werd toegepast en die we nu traditioneel noemen, moest worden aangepast omdat vanaf de klassieke periode de harmonie zich vergaande ontwikkelde.

Traditionele stemvoering én harmonie, zoals ik ook in mijn cursussen beschrijf, zijn nodig om het vak te leren, maar een hedendaags componist heeft meer vrijheid nodig. Alle regels loslaten is echter niet nodig en zou bovendien tot amateurisme leiden.

In 2020 hoop ik een nieuwe sectie Moderne Stemvoering te openen, maar ik plaats hier alvast Psalm for Nature VI. In deze psalm zitten fouten, volgens de traditionele stemvoering. In de nieuwe sectie zal ik uitleggen waarom het geen fouten meer zijn. Daarbij zal ik ook de traditionele stemvoering in het kort behandelen.

Psalm for Nature VI - Beautiful Landscape 2:
m4a mp3 en png of pdf