Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Compositie in de Praktijk


Er valt voor een componist in een serieus genre veel te leren. Maar is al die kennis wel nodig? Hoeveel van die kennis gebruikt een professioneel componist eigenlijk? En wat zijn de compositorische trucjes? Als je nu eens geen ingewikkelde harmonie gebruikt, zoals in Lente?

Dankzij het project 4 Seizoenen voor Piano, bestaande uit 4 series van 12 composities inclusief opnames (u hoeft dus zelf geen piano te kunnen spelen), kunt u duidelijkheid verkrijgen. Het spelniveau is gemiddeld, maar de onderliggende theorie varieert van eenvoudig tot geavanceerd.

Elk apart seizoen kost slechts € 2,95

Ik verzoek u om een of meerdere seizoenen bij mij te bestellen: rowynet@gmail.com - U betaalt pas als u het bestand ontvangen heeft.

...

In de eerste serie, Herfst, wordt veel aandacht besteed aan de harmonie. De partituren worden mét de harmonische analyse geleverd. U kunt eerst zelf de analyse maken, of meteen de bijgeleverde analyse bekijken. In de tweede serie, Winter, krijgt het compositorische aspect meer aandacht.

Download gratis nr. 6 The wind (mp3), de analyse en een deel van de aantekeningen: Herfst (zip)

...

In de serie Winter ontdekt u de trucjes die een componist gebruikt en krijgt u een beter begrip van het niveau van een professionele tonale componist. Ook nu weer kunt u proberen zelf de harmonie te analyseren.

Download gratis nr. 1 Sleigh Ride (mp3), de analyse en een deel van de aantekeningen: Winter (zip)

...

De serie Lente is eenvoudiger qua harmonie. Alleen de 7 verschillende tonen van majeur en eolisch mineur worden gebruikt. Geen alteraties, geen Moll-Dur, geen Napels, en geen chromatiek. Maakt dit een analyse werkelijk eenvoudiger? Kun je het horen, wanneer er geen alteraties worden gebruikt? Wellicht heeft u nu geen moeite met de harmonie.

Download gratis nr. 5 Bird in a Tree (mp3) en de analyse: Lente (zip)

...

In de zomer van 2019 volgt Zomer. Elke serie wordt in het betreffende seizoen gecomponeerd.