Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Compositie in de Praktijk


Er valt voor een componist in een serieus genre veel te leren. Maar is al die kennis wel nodig? Hoeveel van die kennis gebruikt een professioneel componist eigenlijk? En wat zijn de compositorische trucjes? Als je nu eens geen ingewikkelde harmonie gebruikt, zoals in Lente?

Dankzij het project 4 Seizoenen voor Piano, bestaande uit 4 series van 12 composities, kunt u duidelijkheid verkrijgen. Het spelniveau is gemiddeld, maar de onderliggende theorie varieert van eenvoudig tot geavanceerd.

Het complete album is in de zomer van 2019 beschikbaar. De herfst, lente en winter zijn klaar, de zomer volgt nog.

In de eerste serie, Herfst, wordt veel aandacht besteed aan de harmonie. De partituren worden mét de harmonische analyse geleverd. U kunt eerst zelf de analyse maken, of meteen de bijgeleverde analyse bekijken.

In de serie Winter ontdekt u de trucjes die een componist gebruikt en krijgt u een beter begrip van het niveau van een professionele tonale componist. Ook nu weer kunt u proberen zelf de harmonie te analyseren.

De serie Lente is eenvoudiger qua harmonie. Alleen de 7 verschillende tonen van majeur en eolisch mineur worden gebruikt. Geen alteraties, geen Moll-Dur, geen Napels en geen chromatiek. Maakt dit een analyse werkelijk eenvoudiger? Kun je het horen, wanneer er geen alteraties worden gebruikt? Wellicht heeft u nu geen moeite met de harmonie.

In de serie Zomer leef ik mij uit. De harmony is hier en daar een beetje vreemd. Ofschoon de muziek wel geanalyseerd kan worden, laat ik dat hier achterwege. Het zijn de klanken die de muziek maken.