Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Akkoordenschema's

Voor de meeste muzikanten is muziek maken hetzelfde als akkoorden spelen. Maar als u informatie vergaart over akkoorden, wordt meestal geen aandacht besteed aan de verbinding van akkoordtonen.

Musici die harmonieleer hebben gestudeerd spelen ook wel eens akkoorden. Maar zij construeren progressies op een geavanceerde wijze. Zij kunnen stemvoering toepassen. Helaas is harmonieleer erg moeilijk.

Daarom kunt u hier korte kant-en-klare progressies downloaden, gratis zelfs. Deze zijn wel voor piano, het instrument dat op conservatoria bij de lessen harmonieleer wordt ingezet, maar de gebruikte akkoorden kunnen als vierstemmige zetting in elk denkbaar arrangement worden toegepast.

Op de bestanden die u hier kunt downloaden zitten rechten, maar u mag de schema's vrij van rechten gebruiken. Tevens ontvangt u van elke progressie de music-xml, zodat u deze in uw notatie software (mits geschikt) kunt importeren. Zo kunt u een progressie bijv. transponeren.

100 Akkoorden Progressies (zip)

Muziek bestaat uit meer dan louter progressies. Download gratis 3 vierstemmige composities plus MusicXML's.

Download de gratis Index van het piano-album De Kalender, zodat u over 366 voorbeelden van verschillende maatsoorten, toonaarden, ritmes en patronen kunt beschikken, die u zouden kunnen inspireren.

Automatische Generator van Akkoordprogressies

februari 2021: We zijn begonnen met testen en het finetunen van de app.
mei 2021: Corona gooide roet in het eten, maar we zijn weer aan de slag.

We werken aan een nieuwe website met een webapplicatie waarmee u ruim 1 miljoen unieke vijfstemmige progressies kunt genereren. Alle progressies klinken logisch, de stemvoering is klassiek en de harmonie wordt geanalyseerd (Romeinse cijfers).

Vijfstemmige akkoorden klinken voller en rijker op een piano. Ook maken zij het orkestreren eenvoudiger. U hoeft alleen nog maar de stemmen te verdelen over de instrumentgroepen.

Elke progressie is vrij van rechten en van een hoge kwaliteit. Ideaal voor (neo-)klassieke muziek, filmmuziek, populaire muziek en voor educatieve projecten. Alle progressies kunnen worden gedownload als een music-xml, zodat u ze kunt transponeren en bewerken in uw eigen notatiesoftware en zelfs converteren naar midi.

Er is geen AI gebruikt. De generator is gebaseerd op een expertsysteem, samengesteld door een klassiek geschoolde en ervaren componist (ik).

Deze unieke webapp zal in 2021 beschikbaar zijn. Bezoek deze webpagina eens per maand om te zien of de site al actief is.