Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Akkoordenschema's


Voor de meeste amateurs is muziek maken hetzelfde als akkoorden spelen. Als u een cursus volgt of informatie vergaart over akkoorden, wordt meestal geen aandacht besteed aan de harmonische relatie tussen de akkoorden, noch aan de verbinding van de akkoordtonen.

Musici die klassieke harmonieleer hebben gestudeerd spelen ook akkoorden. Maar zij construeren progressies (schema's) op een meer geavanceerde wijze. Tevens passen zij stemvoering toe. Helaas is de traditionele harmonieleer erg moeilijk om te leren. Gewoonlijk studeert men hiervoor gedurende vele jaren aan een conservatorium.

Eenvoudiger wordt het wanneer u kant-en-klare progressies volgens de klassieke harmonieleer kunt downloaden, liefst gratis. Deze zijn dan wel voor piano, het instrument dat op conservatoria meestal bij de lessen harmonieleer wordt ingezet, maar de gebruikte akkoorden kunnen als vierstemmige zetting in elk denkbaar arrangement of compositie worden toegepast, zoals in een song of een strijkkwartet.

Op de bestanden die u hier kunt downloaden zitten rechten, maar u mag de schema's vrij van rechten gebruiken in uw eigen werk. Tevens ontvangt u van elke progressie de music-xml, zodat u deze in uw notatie software (mits geschikt) kunt importeren. Dit maakt het mogelijk om een progressie te transponeren of zelfs aan te passen.

100 Gratis Akkoorden Progressies (zip)

Natuurlijk bestaat muziek uit meer dan louter progressies. Als u de gratis index (pdf) download van het piano-album "De Kalender", heeft u de beschikking over 366 voorbeelden van verschillende maatsoorten, toonaarden, ritmes en patronen, die u zouden kunnen inspireren.