Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Welkom


Mijn voornaam is Rowy. Ik ben een klassiek geschoold componist en ik gaf les in muziektheorie en compositie aan gevorderde studenten en leraren. Ofschoon ik geen les meer geef, ben ik nog niet klaar met delen. En ik vind het leuk, natuurlijk.

Mogelijk weet u niet goed waar u moet beginnen en heeft u behoefte aan een advies. Hieronder treft u enkele raadgevingen aan.

Lees dit!

Ik adviseer u om noten te leren lezen. Elke andere methode levert u uiteindelijk problemen op en een achterstand, die later weer ingehaald moet worden.

Probeer allereerst een goed musicus te worden. Als beginner meteen compositie studeren is niet zinvol. Pas later, als u voldoende kennis en ervaring heeft, wordt componeren mogelijk.

Als componist in wording moet u in staat zijn een instrument te bespelen waarop u akkoorden kunt vormen. Componisten spelen meestal piano of orgel, soms gitaar, een enkele keer harp. Op een conservatorium wordt bij de colleges steevast een piano gebruikt.

Als u noten kunt lezen, maar uw kennis is beperkt en behelst in hoofdzaak het spelen van akkoorden, dan zou u kunnen beginnen aan deel I (gratis) van de cursus Eenvoudige Akkoordenleer. U verwerft met deze cursus inzage in de theorie achter de akkoorden. Zelfs zult u eenvoudige akkoordprogressies kunnen schrijven.

Wanneer u enigszins gevorderd bent, bijv. na het bestuderen van de cursus Eenvoudige Akkoordenleer, zou u deel I (gratis) van de cursus Harmonieleer in 14 Dagen kunnen bestuderen. Of u begint aan de gratis cursus Beknopte Harmonieleer, die een langere studie vergt.

Na deel I van de cursus Harmonieleer in 14 Dagen kunt u aan deel II beginnen. Deel II is onmisbaar als u wilt begrijpen wat harmonieleer precies inhoudt, maar het zal u gaandeweg wel dagen hoe moeilijk harmonieleer is. Dat ligt niet aan u. Het is voor iedereen moeilijk. Daarom moet u les nemen. Niets kan een goede leraar vervangen.

De cursus Harmonieleer in 14 Dagen heb ik mede geschreven om u te confronteren met een vervelende waarheid. Componeren op een hoog niveau, bijvoorbeeld omdat u 'klassieke' muziek wilt schrijven, of symfonische filmmuziek, is erg moeilijk. Na de cursus Harmonieleer in 14 Dagen weet u of u zich wel in de materie wilt vastbijten.

Songwriters worden doorgaans niet gelukkig van het najagen van veel kennis. Zij kunnen zich beperken tot de eenvoudige akkoordenleer. Soms is het benodigde talent wel aanwezig, maar ontbreekt de juiste mindset. Populaire en serieuze muziek zijn gescheiden werelden.

Het gaat er bij compositie niet om hoe geleerd u bent of hoe knap uw muziek is. U zou muziek moeten schrijven die bij u past, muziek waar u zelf plezier aan beleeft. Talent is gebonden aan de persoon. De muziek van een ander vergt een andere persoonlijkheid.

Beschouwt u zichzelf als redelijk gevorderd, dan zou u de Colleges in Compositie kunnen bestuderen. U kunt ervaren wat er tijdens een college compositie besproken wordt. Het zal u verrassen. Bedenk wel dat dit slechts een begin is. Wederom wordt u geconfronteerd met een denken dat u mogelijk niet ligt, of juist zeer aanspreekt. In het laatste geval, ga op zoek naar een goede leraar.

Dat is eigenlijk het beste advies wat ik u kan geven. Mede dankzij deze website kunt u uitdokteren of u wel een componist wilt en kunt worden, en op welk niveau u waarschijnlijk zult functioneren. Maar wilt u uw queeste naar kennis voortzetten, dan zult u les moeten nemen. Er is geen andere weg.

Bezoekt u mijn website omdat u verantwoordelijk bent voor een tiener die bijzonder getalenteerd is, weet dan dit. Het is ronduit misdadig om een jong talent niet de kans te geven op het beste onderwijs. Hoe groter het talent, des te belangrijker wordt de studie. De grote meesters hebben allemaal jarenlang les gehad.

Bent u op zoek naar een goed studieboek, dan kunt u terecht op mijn pagina met verwijzingen naar boeken die naar mijn ervaring geschikt zijn om uw kennis uit te breiden. Het vereiste niveau van ontwikkeling wordt bij elk boek aangegeven.

Ik wens u veel wijsheid toe, geduld en een koel hoofd. Bij het kiezen van een studie, ook voor een hobby, is uw verstand net zo belangrijk als uw gevoel.

De opbrengsten van verscheidene cursussen en composities worden gebruikt om deze website online te kunnen houden. Dat lukt net, aangezien er veel gedownload wordt. Als u componist wilt worden omdat u veel geld wilt verdienen, wacht u dan ook een teleurstelling. Vrijwel zeker kunt u er niet van leven. U moet er iets bij doen.

De gehele website is echter vrij van advertenties en dat blijft zo.

Rowy