Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Welkom


Mijn voornaam is Rowy. Ik ben een klassiek geschoold componist en ik gaf les in muziektheorie en compositie aan gevorderde studenten en leraren. Ofschoon ik geen les meer geef, ben ik nog niet klaar met delen. En ik vind het leuk, natuurlijk.

Mogelijk weet u niet goed waar u moet beginnen en heeft u behoefte aan een advies. Hieronder treft u enkele raadgevingen aan.

Lees dit!

Ik adviseer u om noten te leren lezen. Elke andere methode levert u uiteindelijk problemen op en een achterstand die later weer ingehaald moet worden.

Als componist in wording moet u in staat zijn een instrument te bespelen waarop u akkoorden kunt vormen. Componisten spelen meestal piano of orgel, soms gitaar, een enkele keer harp. Op een conservatorium wordt bij de colleges steevast een piano gebruikt.

Wanneer u klassieke muziek wilt componeren of filmmuziek, dan zou u een klassieke opleiding kunnen volgen. U heeft daar les voor nodig. De gratis lessen in compositie in verhaalvorm zijn echter geschikt om zelfstandig een bevredigend niveau te kunnen bereiken.

Als u noten kunt lezen, maar uw kennis is beperkt en u heeft een voorkeur voor lichte muziek, dan zou u kunnen beginnen aan deel I (gratis) van de cursus Eenvoudige Akkoordenleer.

Wanneer u enigszins gevorderd bent, bijv. na het bestuderen van de cursus Eenvoudige Akkoordenleer, zou u deel I (gratis) van de cursus Harmonieleer in 14 Dagen kunnen bestuderen. Of u begint aan de gratis cursus Harmonieleer, die een langere studie vergt.

Na deel I van de cursus Harmonieleer in 14 Dagen kunt u aan deel II beginnen. Deel II is onmisbaar als u wilt begrijpen wat harmonieleer precies inhoudt, maar het zal u wel dagen hoe moeilijk harmonieleer is.

Songwriters worden doorgaans niet gelukkig van het najagen van veel kennis. Zij kunnen zich beperken tot de Eenvoudige Akkoordenleer. Soms is het benodigde talent wel aanwezig, maar ontbreekt de juiste mindset. Populaire en serieuze muziek zijn gescheiden werelden.

Bent u een gevorderd musicus, dan zou u de Colleges in Compositie kunnen bestuderen. U kunt ervaren wat in een college besproken wordt. Bedenk wel dat dit slechts een begin is.

Bent u op zoek naar een goed studieboek, dan kunt u terecht op mijn pagina met verwijzingen naar lesboeken die naar mijn ervaring geschikt zijn om uw kennis uit te breiden.

De opbrengsten van verscheidene cursussen en composities worden gebruikt om deze website online te kunnen houden. Dat lukt net, aangezien er veel gedownload wordt. De gehele website is echter vrij van advertenties en dat blijft zo.

Rowy