Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Symfonische Orkestratie


Als u een orkestwerk wilt schrijven, kunt u beginnen met een schets, wellicht niet meer dan een melodie. Of u kunt een bestaande compositie nemen en deze arrangeren voor orkest. Beide methodes worden gebruikt, maar beginnen met slechts een schets is moeilijker, omdat u rechtstreeks in de orkestpartituur zult componeren. Van Beethoven kon het, maar ik zou het een onervaren componist niet aan willen raden. Als u een bestaande compositie gebruikt, zult u wel de harmonie (grotendeels) moeten kunnen begrijpen, zodat u melodische lijnen kunt toevoegen.

Op deze pagina treft u voorbeelden aan. U kunt de mp3 downloaden, samen met de originele compositie of schets en de orkestpartituur, zodat u kunt vergelijken. Er wordt verder niets uitgelegd, maar bij voldoende talent en inzet vallen u vanzelf de mogelijkheden op. Alles is gratis.

'Big Bad Wolf' is gebaseerd op niet meer dan de schets van een melodische lijn. Toch leidde dit tot een volledige orkestpartituur.

Big Bad Wolf (mp3) en video (gevisualiseerd).
Download (zip) schets, partituur en hoge kwaliteit mp3.

'Sad Old Witch' is de titel van deze orkestratie van een compositie voor piano. In de download vindt u ook een mp3 van de pianoversie. Kijk goed naar het begin. Hoe orkestreert u een arpeggio?

Sad Old Witch (mp3) en video (gevisualiseerd).
Download (zip) partituren en hoge kwaliteit mp3.

De volgende compositie is gebaseerd op een compositie voor piano uit het album Content, waar ik melodische lijnen aan heb toegevoegd. Hoe ver kun je daarmee gaan? Vergelijk de partituren en oordeel zelf.

Spring Forest (mp3) en video (gevisualiseerd).
Download (zip) partituren en hoge kwaliteit mp3.

'The Happy Pig' is een eenvoudige compositie voor piano uit het album The Calendar. De orkestratie is simpel, hoewel de herhaling ietsje moeilijker is. Het originele pianowerkje is geschikt voor kinderen.

The Happy Pig (mp3).
Download (zip) partituren en hoge kwaliteit mp3.

'Summer Forest' is het vervolg van 'Spring Forest'. Het is eveneens gebaseerd op een piano compositie.

Summer Forest (mp3) en video (gevisualiseerd).
Download (zip) partituren en hoge kwaliteit mp3.

wordt vervolgd...