Muziek, Compositie en Theorie

- Verzorgd door Rowy
Nederlands English
 

Muziektheorie Apps


Deze gratis Nederlandstalige apps heb ik gemaakt voor musici die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden of testen. Alle apps zijn getest met Android 4.1.1 en hoger. Ze zijn ontworpen voor smartphone of kleine tablet (6/7/8 inch scherm) en vrij van advertenties.

Geen Android? Geen probleem, met Blue Stacks kunt u deze apps op uw Windows PC gebruiken (Mac is onderweg): Blue Stacks

1. Assistent Harmonische Analyse helpt u bij het analyseren van de harmonie. AHA laat u zien wat de toonsoort is, de trap van een akkoord en het type. De database is gigantisch en bestaat uit 12 x 8 toonsoorten in majeur, 12 x 8 toonsoorten in mineur, 312 akkoordtypen en 13.884 theoretisch verschillende akkoorden.

Lees eerst de gebruiksaanwijzing (pdf). Dat is echt nodig!

Google Play: Assistent Harmonische Analyse

2. Er zijn duizenden akkoorden, maar het merendeel is slechts een getransponeerd akkoordtype. Zuivere akkoordtypen zijn er heel wat minder. Als u de meest voorkomende akkoordtypen op het gehoor leert herkennen, kan dit het musiceren aanmerkelijk vereenvoudigen.

Bij deze app hoort een gratis cursus Cursus Akkoordtypen.

Google Play: Herken Akkoord Typen

3. Met deze app kunt u het relatief gehoor testen en trainen. U kunt ook proberen volgorden van tonen te herkennen.

Google Play: Absoluut en Relatief Gehoor

4. De volgende app is ook geschikt voor de niet-musicus, bijvoorbeeld de concertganger. Een instrument op het gehoor herkennen kan al moeilijk zijn, maar herkent u ook instrumenten wanneer meerdere verschillende instrumenten een akkoord vormen?

Google Play: Herken Muziekinstrumenten